המדריך המלא לקניית מכונת קפה - חלק שני
המדריך המלא לקניית מכונת קפה - חלק שני
בכתבה הקודמת בסידרה נגענו בחלוקת מכונות הקפה לפי שלושה סוגים עיקריים –
מצב שמירת אנרגיה (Energy Saving) - תכונה המגיע עם מרבית המכונות האוטומטיות ומשמעה מעבר למצב שינה, בו טמפרטורת הדוד יורדת למינימום והמכונה צורכת פחות אנרגיה, היתרון הגדול של מצב זה הוא האפשרות להביא את המכונה למצב עבודה בזמן קצר בהרבה מאשר אם היינו מכבים אותה לגמרי. יש לציין כי מצב זה הוא אמנם חסכוני באנרגיה לעומת מצב עבודה בשל שמירה של טמפרטורות נמוכות בהרבה בדוד וכיבוי מערכות לא חיוניות במכונה אך עדיין המכונה צורכת אנרגיה ולכן זהו מצב מומלץ כשהולכים לישון ורוצים לשתות מיד את הקפה בבוקר אך לא כאשר עוזבים ממושכות את הבית.
הספק – הספק היא יחידה הנמדדת בוואטים (Watt) ומשמעה יכולת לספק עבודה, בדומה לרכב בו אנו מודדים הספק ביחידות של כוח סוס ומשם אנו מסיקים את היכולת של הרכב לצבור מהירות (כוח) כך גם במכשירי חשמל, ככל שההספק גבוהה יותר, אמנם נשלם חשבון חשמל גבוהה יותר אך יחד עם זאת גם המכונה תספק יותר עבודה, המשמעות המעשית של נתון זה תתבטא ביוכלת להכין יותר כוסות ברצף ושמירה של לחץ הדוד לאורך זמן ממושך יותר, בדרך כלל מכונות יקרות יותר צורכות הספק גבוהה יותר.
נפח מיכל המים – נתון זה הינו בעיקרו נתון של נוחות, ככל שמיכל המים יהיה גדול יותר, תדירות פירוקו ומילואו תפחת, רצוי שלמכונה יהיה מיכל בנפח של 2 ליטרים לפחות וכל המרבה הרי זה משובח.
ישנם עוד עשרות פרמטרים נוספים שלא הוזכרו כאן שביכולתם להכריע בין מכונה אחת לאחרת כגון לחץ וסוג משאבה, החומרים מהם עשוים הצינורת הפנמיים ועוד אך לא נעבור על כולם, הדבר החשוב ביותר שיש לזכור זה להגיע לחנות, לראות את המכונה שרוצים בעינים, להתנסות ולטעום, להתרשם מהמקצועיות והידע של המוכר שמולכם ולקנות רק אחרי שניסיתם ובחנתם את המכונה.
בהצלחה לכל הרוכשים.
- מכונות קפה ידניות (מסורתיות)
- מכונות קפה אוטומטיות
- מכונות לשימוש עם קפסולות
דוד המים - מוכר מנוסה יגיד לכם כי תמיד עדיף שני דוודים במכונה על פני דוד אחד, מדוע? את תמצית האספרסו חולטים בטמפרטורה של 80 מעלות לערך
בעוד שעל מנת להקציף את החלב טפמפרטורת המים חייבת להיות כ 95 מעלות לפחות, מכונה בעלת דוד אחד תדרוש זמן המתנה מסוים בין מצב של חליטה של אספרסו לבין מצב הקצפה וזאת על מנת לחממם את אותם המים לטמפרטורות המתאימות להקצפה, זמן ההמתנה משתנה ממכונה אחת לשניה אך עומד בממוצע על כ 30 שניות עד דקה שלמה, אם נוסיף לכך את הזמן שחיכינו עד שהמכונה תתחמם נקבל בסופו של דבר תהליך ארוך הדורש סבלנות ולעיתים מעצבן. מכונות ידניות יקרות יותר כמו גם רוב המכונות האוטומטיות הן בעלות שני דוודים, וכך בעוד דוד אחד מחמם את המים לטמפרטורה אידיאלית לחליטה של אספרסו, בדוד השני המים מוחזקים בנקודת רתיחה ומאפשרים מעבר מידי בין מצב חליטת האספרסו להקצפת החלב.
את הדוודים ניתן לחלק לשלושה סוגים – אלומניום, נירוסטה ונחושת כאשר עיקרי ההבדלים בינהם זה בדחיית חלודה וקורוזיה ושמירה על חום המים, כאשר אלומניום נחשב לסוג הפשוט ביותר בעוד נחושת נחשב ליוקרתי והיקר ביותר, חשוב לציין כי גם דוד מנחושת, אם לא מטופל כראוי (מסנן למים לדוגמה), יתמלא קורוזיה ישבוק בסופו של דבר. לחץ הדוד הינו המרכיב החשוב ביותר על מנת לקבל קצף חלב קרמי וסמיך, מכונות זולות יותר בדרך כלל לא יספקו את הלחץ המתאים על מנת להגיע לתוצאה מספקת כמו כן תורגש ירידה דרמטית בלחץ תוך זמן קצר לאחר התחלת ההקצפה. לחץ הדוד הינו נתון שאינו מפורסם עם מכונות ביתיות וחבל ועל כן אם הקצפת חלב הינה תכונה חשובה בבואכם לקנות מכונה, בקשו לראות הדגמה של המכונה מקציפה לפני הרכישה ואפילו נסו בעצמכם, יש לשים לב כי המכונה מסוגלת להקציף כמות המספיקה לפחות לשתי כוסות ללא ירידה מורגשת בלחץ.

את הדוודים ניתן לחלק לשלושה סוגים – אלומניום, נירוסטה ונחושת כאשר עיקרי ההבדלים בינהם זה בדחיית חלודה וקורוזיה ושמירה על חום המים, כאשר אלומניום נחשב לסוג הפשוט ביותר בעוד נחושת נחשב ליוקרתי והיקר ביותר, חשוב לציין כי גם דוד מנחושת, אם לא מטופל כראוי (מסנן למים לדוגמה), יתמלא קורוזיה ישבוק בסופו של דבר. לחץ הדוד הינו המרכיב החשוב ביותר על מנת לקבל קצף חלב קרמי וסמיך, מכונות זולות יותר בדרך כלל לא יספקו את הלחץ המתאים על מנת להגיע לתוצאה מספקת כמו כן תורגש ירידה דרמטית בלחץ תוך זמן קצר לאחר התחלת ההקצפה. לחץ הדוד הינו נתון שאינו מפורסם עם מכונות ביתיות וחבל ועל כן אם הקצפת חלב הינה תכונה חשובה בבואכם לקנות מכונה, בקשו לראות הדגמה של המכונה מקציפה לפני הרכישה ואפילו נסו בעצמכם, יש לשים לב כי המכונה מסוגלת להקציף כמות המספיקה לפחות לשתי כוסות ללא ירידה מורגשת בלחץ.
לחץ המכונה – כל המכונות הביתיות כיום מתהדרות בלחץ של בין 15 ל 16 בר (Bar), לנתון זה אין משמעות כלל וכלל ואינו מעיד על טיב המכונה. המספר הזה
מסמל את הלחץ המירבי אותו תוכל המכונה בתאוריה לייצר כאשר היא דוחסת את המים החמים דרך מנת האספרסו אם כך מדוע אין למספר זה משמעות? כדי לחלוט את האספרסו במלואו נדרשים כ 10 בר בסך הכל, יותר מזה לא יתן ערך מוסף לקפה, כיום כל המכונות הביתיות מגיעות ללחץ זה ובתאוריה אף יותר כך שנתון זה אינו נותן ערך מוסף בבחירת מכונה זו או אחרת.

מגש חימום כוסות - על פניו תוספת זו נראית כגימיק חסר משמעות אך לא כך הדבר. בכל בית קפה בעל מכונת קפה מקצועית, כוסות הקפה יושבות מעל 

המכונה ולא על מדף דקורטיבי נפרד והסיבה לכך היא שהמכונה פולטת חום כלפי מעלה ומחממת את הכוסות. כאמור מנת האספרסו נחלטת בטמפרטורה של 80 מעלות לערך, בעוד שכוס לא מחוממת תגיע במקרה הטוב ב 25 מעלות, טעמו של האספרסו יהיה קר והארומה שלו תיפגע מהמפגש עם הכוס הקרה, מגש לחימום כוסות על גבי המכונה יתעל את פליטת החום של המכונה כלפי מעלה ויחמם את הכוסות המונחות עליו כך שבבואכם להכין אספרסו הכוס תהיה בטמפרטורה הנכונה ולא תפגע באספרסו.

הספק – הספק היא יחידה הנמדדת בוואטים (Watt) ומשמעה יכולת לספק עבודה, בדומה לרכב בו אנו מודדים הספק ביחידות של כוח סוס ומשם אנו מסיקים את היכולת של הרכב לצבור מהירות (כוח) כך גם במכשירי חשמל, ככל שההספק גבוהה יותר, אמנם נשלם חשבון חשמל גבוהה יותר אך יחד עם זאת גם המכונה תספק יותר עבודה, המשמעות המעשית של נתון זה תתבטא ביוכלת להכין יותר כוסות ברצף ושמירה של לחץ הדוד לאורך זמן ממושך יותר, בדרך כלל מכונות יקרות יותר צורכות הספק גבוהה יותר.
נפח מיכל המים – נתון זה הינו בעיקרו נתון של נוחות, ככל שמיכל המים יהיה גדול יותר, תדירות פירוקו ומילואו תפחת, רצוי שלמכונה יהיה מיכל בנפח של 2 ליטרים לפחות וכל המרבה הרי זה משובח.
ישנם עוד עשרות פרמטרים נוספים שלא הוזכרו כאן שביכולתם להכריע בין מכונה אחת לאחרת כגון לחץ וסוג משאבה, החומרים מהם עשוים הצינורת הפנמיים ועוד אך לא נעבור על כולם, הדבר החשוב ביותר שיש לזכור זה להגיע לחנות, לראות את המכונה שרוצים בעינים, להתנסות ולטעום, להתרשם מהמקצועיות והידע של המוכר שמולכם ולקנות רק אחרי שניסיתם ובחנתם את המכונה.
בהצלחה לכל הרוכשים.
מחפשים אביזרי קפה נוספים? בעמוד זה תוכלו למצא אביזר קפה נוסף הנקרא מקינטה, בשימוש המסורתי והידוע מזה שנים, תוכלו לחוות קפה בדיוק כמו בבית מסורתי איטלקי.