מהו צמח הקפה? - המדריך המקצועי של CAFFÈ VERO
מאחורי כל כוס קפה מסתתר סיפור ארוך, שמתחיל הרבה לפני הקלייה והטחינה. הוא מתחיל בצמח אחד - שיח הקפה - ירוק, רענן ומלא חיים, שמצליח לשאת על ענפיו את אחד הפירות המרתקים ביותר בעולם.
מסע חייו של שיח הקפה
צמח הקפה הוא שיח ירוק המתנשא לגבהים של למעלה מ- 13 מטרים. מטעי הקפה מתפרשים על פני מדינות משני צידי קו המשווה - באפריקה, דרום אמריקה, מרכז אמריקה ואסיה - שם אקלים טרופי לח וחם מספק תנאים אידיאליים לגידולו.
השיח מתחיל להניב פרי רק מהשנה החמישית לחייו, ורק מהשנה השישית הוא מניב יבולים משמעותיים - בין 600 ל- 900 גרם פולים בעונה. הפירות האדומים, שזכו לשם "דובדבני קפה" בזכות דמיונם לדובדבן, מסתירים בתוכם את הלב האמיתי של המשקה - שני זרעים ירוקים, הם פולי הקפה.
שני הזנים שמובילים את העולם - ערביקה ורובוסטה
למרות מאות זנים שונים, רק שניים מהם שולטים בשוק הקפה העולמי:
ערביקה (Arabica) - עדינות ויוקרה
הזן הנפוץ ביותר, המהווה כ- 75% מהקפה הנסחר בעולם. פולי ערביקה ידועים בארומה אלגנטית, טעם עדין־מתקתק עם חמיצות מאוזנת ותכולת קפאין נמוכה יחסית. אך כל זה בא במחיר: זהו זן רגיש ומפונק, שדורש תנאים מדויקים וקטיף ידני ובררני. תערובות המורכבות מ- 100% ערביקה נחשבות לנחשקות והמשובחות ביותר.
רובוסטה (Robusta) - עוצמה וחוסן
שמו מעיד עליו - זן עמיד יותר למחלות ותנאי אקלים. פולי רובוסטה מציעים טעם חזק ומריר יותר, גוף מלא ותכולת קפאין כפולה מזו של הערביקה. הוא משמש בעיקר לייצור קפה נמס, אך גם לאיזון תערובות אספרסו, שם הוא מעניק קרמה סמיכה ועוצמתית.
מן הפרי אל הפול - תהליך הקטיף והעיבוד
כדי להגיע לאיכות הגבוהה ביותר, יש לקטוף את פולי הערביקה בשיטה סלקטיבית: כל פרי נבדק ונקטף ידנית ברגע ההבשלה המושלם. לעומתם, את הרובוסטה - החסין יותר - קוטפים בקטיף מסיבי.
לאחר הקטיף נשלפים הפולים הירוקים מתוך הפרי, נשטפים, ממוינים ועוברים תהליך עדין של התססה, קילוף וייבוש. בשלב הבא - הקלייה - מתרחשת המהפכה האמיתית: הפולים נחשפים לחום של 200-230 מעלות צלזיוס, מאבדים כ- 16% ממשקלם, ומתחילים לשחרר את השמנים הארומטיים שהופכים אותם למה שהם - לב הקפה האהוב שלנו.
אמנות הקלייה - הרגע שבו הקסם מתעורר
במהלך הקלייה משתנה צבעו של הפול מירוק לחום כהה, הארומה מתפתחת, והמרקם הופך לפריך ומוכן לטחינה. כאן בדיוק נכנס הפן האמנותי: משך ועוצמת הקלייה קובעים אם הפול יפיק קפה בהיר וחמצמץ או אספרסו כהה ועשיר עם תווים קרמליים ושוקולדיים.
לסיכום - מהשיח ועד הספל
צמח הקפה הוא לא עוד גידול חקלאי - הוא עולם של תרבות, דיוק ותשוקה. מהשיח הירוק הגדל על מורדות הרים טרופיים ועד לרגע שבו אנחנו לוגמים כוס אספרסו - זהו מסע שלם שבו הטבע והאדם נפגשים כדי ליצור חוויה מושלמת.
ב- CAFFÈ VERO אנו מביאים לישראל את פולי הפרימיום שנקלו באיטליה ונבחרו בקפידה, כדי שכל כוס שתכינו תספר את הסיפור של הקפה במלואו.
לצפייה במבחר › פולי קפה
למידע נוסף ולהעמקה בעולם הקפה, אתם מוזמנים אל האקדמיה לקפה של CAFFÈ VERO - מרכז הידע וההדרכה שלנו, בו אנו מעבירים סדנאות מקצועיות וחוויות קפה מעמיקות. לפרטים נוספים: 04-9978836